"אצלנו בחברה קיימת מדיניות של דלת פתוחה", כך בדרך כלל אומרים המנהלים לעובדיהם בארגונים גדולים. כאשר הכוונה שכל עובד יכול לקבוע פגישה עם ההנהלה הבכירה בכדי לומר את אשר על ליבו.
בחברות אחרות נהוג לערוך שיחות חתך עם העובדים שבמסגרתן מעודדים המנהלים את העובדים, לפתוח את סוגר ליבם ולומר את כל מה שהם חושבים על הארגון ועל מקבלי ההחלטות בו.
הרציונאל העומד מאחורי מדיניות "הדלת הפתוחה" הוא לתת לעובד את ההרגשה שיש בכוחו להשפיע ולשנות את הדברים אשר מפריעים, ושדעתו נלקחת בחשבון במסגרת מכלול השיקולים שההנהלה הבכירה שוקלת.
פיטורים של עובד על רקע דעותיו, הם פיטורים מחמת אפליה!
בתור עו"ד דיני עבודה מצאתי כי בפועל, קיימות חברות רבות אשר עושות במדיניות ה"דלת הפתוחה" שימוש פסול, שמטרתו לאתר את העובדים שאינם מרוצים בעבודתם ולהוציא אותם משורות הארגון. העובד מצדו, שאינו מבין את ההשלכות החמורות שיש לדבריו, נותן דרור ללשונו ומנצל את האפשרות שניתנה לו להעלות טעונת נגד הארגון ואף לעיתים מציע הצעות לשיפור התנאים.
אולם, בזמן שהעובד בטוח שטענותיו נופלות על אוזניים קשובות אשר מעריכות את ה"אכפתיות" שהוא מגלה כלפי הארגון, הוא למעשה יוצר את התוצאה ההפוכה. ברוב המקרים, מעסיקיו, יראו בו כעובד בעייתי, מתסיס, מרעיל, ממורמר, כזה שלא מרוצה מדבר, ובאופן כללי משרה אווירה שלילית. במילים אחרות, בזמן שהעובד בטוח שהקידום כבר מעבר לפינה הוא למעשה סולל את דרכו אל מחוץ לשורות הארגון.
חשוב להדגיש, כי פיטורים של עובד מחמת דעותיו הם בגדר אפליה והפרת הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח – 1998 ובפרט את הוראת סעיף 2(א)(3) לחוק זה, האוסר על מעביד להפלות בין עובדיו, בין היתר מחמת השקפתם.
בימים האחרונים, הוגשה באמצעות משרד עורכי הדין הלפגוט אדרי ושות' המתמחה בדיני עבודה, תביעה תקדימית נגד חברת התעופה אל-על בשם דייל אוויר אשר פוטר לאחר ש"העז" לכתוב את דעותיו על בעיות שונות בהן נתקל בעבודתו, בפורום אינטרנטי של עובדי צוות האוויר באל-על. באופן פרדוקסלי, הפורום האינטרנטי הזה הוקם במטרה לאפשר לדיילים להעלות את הבעיות בהן הם נתקלים לדיון בפורום. והנה, למרות זאת, לאחר שחשף העובד את דעותיו על החברה בפורום החברה, סומן כ"בעייתי" ותוך זמן קצר פוטר מעבודתו על רקע דעותיו והשקפתו, אשר נחשפו בפני מנהליו בפורום החברה.
אפליה מחמת דעה – בפירוט
אפליה הינה מעשה פסול ואסור במקום העבודה וזאת מכוח החוק לשיוויון הזדמנויות בעבודה.
חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה הוא למעשה, החקיקה המדויקת היחידה הקיימת במדינת ישראל ושועסקת באמת ובתמים במילה 'שיוויון' ובצורך של המעסיק שלא להפלות עובדים אם זה מחמת גילם, מחמת מינם, המגדר אליו הם משתייכים, השתייכות העובדים לארגון, אפליה מחמת היריון וטיפולי פוריות / הפריה חוץ גופית, מחמת הורות, מחמת גיל, גזע, דת, לאומיות, ארץ מוצא, מקום מגורים וכן דעה פוליטית.
ככל שבמסגרתה של בדיקה מקפה יימצא כי אכן טענה לפיטורין נבעה מחמת השקפה פוליטית, הרי שזו תהא אפליה אסורה על-פי חוק שתזכה את העובד בפיצויים על-פי חוק שיוויון הזדמונויות בעבודה. הפיצוי ללא הוכחת נזק יכול להגיע עד לסכום העומד על 120 אלף שקלים.
יש לציין כי טענתו של העובד צריכה להיות מבוססת במישור הראייתי בצורה מספקת, וזאת על מנת שנטל ההוכחה יתהפך ויהא על המעסיק אשר יצטרך עתה להוכיח כי לא הפלה לרעה.
כאן המקום להרחיב ולומר כי מאחר והמחוקק הבין שמדובר בנושא שקשה יהיה להוכיחו וכל שכן מעסיקים לא יבהירו כי הפיטורין נובעים מסיבה זו, הרי שהוא קבע מנגנון של היפוך נטל ההוכחה בסעיף 9 לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה.
"מה עלי לעשות?" – מראי העובד
ככל שעובד או עובדת מוצאים את עצמם עומדים בפני סיום העסקתם על רקע השקפתם הפוליטית, הרי שהדבר הראשון שכל עורך דין לענייני עבודה ימליץ לעשותו, הוא להתחיל ולאסוף ראיות שיבססו את טענתם.
אמירות של עובדים ורוח כללית השוררת במשרד, גורמים בעלי דבר שיכולים להעיד ממקור ראשון וששמעו באוזניהם את הסיבה האמיתית לפיטורין, אנשים שראו והבינו במה מדובר, גורמים נוספים שפוטרו קודם לכן עם מכנה משותף וכיוצא בזאת.
לאחר שיאספו הראיות, הדבר ייבחן היטב על-ידי עורך דין אשר יבדוק אם אכן ניתן להגיש תביעה נגד החברה / המעסיק בגין אפליה מחמת דעה ולדרוש פיצוי בלתי מבוטל.
בנסיבות אלו, יוכל העובד בנוסף להגיש תביעה ולפנות לנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה.
"מה עלי לעשות?" – מראי המעסיק
כמשרד עורכי דין לדיני עבודה המייצג גם מעסיקים, אנו נרצה לנצל את שורותיו של מאמר מידע זה, ולספק מקרה בוחן מעניין בנידון.
נקדים ונאמר כי בכל צעד בו אתם שוקלים לנקוט, גם אם אתם חשים כי האמת היא לצידכם, הרי שמוטב להתייעץ עם עורך דין בטרם המהלך.
בפסק דין שהתקבל בבית הדין האזורי בנצרת מאוגוסט 2014, פוטרה עובדת שעבדה בחברה מסוימת וזאת לאחר ששיתפה ברשתות החברתיות תמונה שהשוותה בין ניצולי שואה לבין פלסטינאים ביהודה ושומרון.
העובדת הוזמנה לשימוע ולאחר שהתנצלותה לא התקבלה, היא פוטרה.
אותה העובדת פנתה לבית הדין לענייני עבודה בנצרת והגישה בקשה לצו מניעה שימנע את הפיטורין שלה מאחר שמדובר בפיטורים שלא כדין מחמת השקפה פוליטית, ולצד זאת הגישה תביעה לפיצויים ודרשה פיצוי מכוח ההפרה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
החברה טענה מנגד שהעובדת ציינה במסגרת חשבון הפיסבוק שלה דברים קשים, גזעניים, מעליבים ותוקפניים שיש בהם בעצם כדי לפגוע לא רק בעובדים שעובדים יחד עמה בחברה, אלא גם בתדמית החברה כלפי לקוחותיה.
כאשר נציגה פוגעת בתדמית הלקוחות, היא פוגעת במשלח היד של החברה ובעצם בליבת העיסוק שלה. כך אמרה החברה כי לא מדובר באפליה מחמת השקפה כי השקפתה לא עמדה במבחן, אלא באפשרות ליצור תסיסה שתפריע לשגרת החברה.
בית הדין קיבל את טענות העובדת, וקבע שמדובר בפיטורים שבאו על רקע של אפליה בוטה וקיצונית, והורה על ביטול הפיטורים.
מעסיקים – נדגיש ונאמר כי גם אם אתם מרגישים כי הצדק לצידכם, פנו לייעוץ משפטי בנושא.
התייעצו עם משרדנו
אנו במשרד עורכי דין הלפגוט אדרי ושות' נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה והתייעצות.
יחד נבחן את הנושא המדובר, ונפעל למען ייצוג הולם בערכאות המשפטיות הנדרשות, וזאת למען מיצוי זכויותיכם.
לפרטים נוספים וקבלת מידע, ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני או להשאיר פניה באתר.