סיום יחסי עובד – מעביד יכול לחול או כאשר העובד מודיע מראש על התפטרותו או כאשר המעסיק עורך שימוע ולאחריו מודיע מראש לעובד על פיטוריו. עם זאת, ישנה אפשרות שלישית, פחות נפוצה, שיכולה להביא הטבות לשני הצדדים, כלומר סיום יחסי העבודה בהסכמת שני הצדדים, שמכונה פיטורים בהסכמה.
פיטורים בהסכמה הם דרך מקובלת להפסיק את חוזה העבודה שבין העובד והמעביד בתנאים שונים. עם זאת, יש כמה חוקים שצריך לכבד על מנת שהתהליך ייעשה באופן נכון, ראוי וקביל.
מה ההבדל בין פיטורים בהסכמה להליך פיטורים אחר?
פיטורים בהסכמה הם הסכם בין העובד למעביד לביטול חוזה עבודה מבלי להפעיל נוהל פיטורים או התפטרות.
בעוד שסיום יחסי העבודה בהסכמה מגיע מצד שני הצדדים המעורבים, כל הליך פיטורים אחר מגיע מצידו של אחד מהם – העובד או המעביד. זאת אומרת, שהליך פיטורים אחר הנו הכרזה חד – צדדית, אשר תקפה, גם כאשר הצד השני אינו מסכים לה.
הודות להפסקת הסכם יחסי העבודה בהסכמה, המעסיק והעובד מסכימים על סיום חוזה העבודה, שממנו עשויות לצמוח הטבות לשני הצדדים. כך המעסיק מקבל יתרון בכך שאינו צריך לעבור על מגבלות של חוזה העבודה או של פיטורי העובד, אך גם העובד יכול לנצל סיום בהסכמה, למשל לצורך צמצום התקופה המקובלת לצורך הודעה מראש על התפטרות.
ההסכם צריך לרצות את שני הצדדים
אף על פי שהסכם מסוג זה מכיל הרבה מאוד חופש פעולה ומאפשר ל- 2 הצדדים לקבוע מחדש היבטים שונים בחוזה העבודה, חשוב שההחלטות יהיו מקובלות על שני הצדדים ולא יפלו אף אחד מהם לרעה. כך לדוגמה, על 2 הצדדים להסכים באשר למועד סיום ההעסקה, שיכול להיות תקף מרגע חתימת ההסכם או במועד אחר, שיוסכם בין העובד והמעביד.
כמו כן, חשוב לוודא שהעובד מקבל את הזכויות שמגיעות לו על פי חוק ולקבוע האם הוא עובד עד למועד שנקבע או שבאפשרותו לנצל ימי חופשה וכדומה.
פרט לזכויותיו הסוציאליות, במעמד חתימת ההסכם, הצדדים יכולים להחליט על סכום כסף נוסף שישולם לעובד, פרט לפיצויי פיטורין ויתר הכספים שמגיעים לו במסגרת הליך הפיטורים.
באופן כללי, חשוב לוודא ששני הצדדים יצאו נשכרים מההסכם וייהנו מכל היתרונות שהוא מציע.
היתרונות לעובד ולמעסיק
גם בהסכם דו – צדדי יחסי העבודה נפסקים בהתאם למה שמצוין בהסכם. זה יכול להוות יתרון גדול גם עבור העובד, מכיוון שיש לו אפשרות להסכים על היבטים שאינם צפויים בתהליך הפיטורים הרגיל. כך יכול חוזה העבודה להסתיים באופן גמיש יותר שמותאם לצרכים שלו.
עבור המעסיק, פיטורים בהליך שכזה לא מצריכים את הליך הפיטורים המקובל, מה שמאפשר לתזמן באופן נוח יותר את הפסקת יחסי העובד – מעביד.
החסרונות למעסיק
זמני פיטורים מופחתים – המעסיק עלול לאבד עובד מוקדם יותר מהמקובל בהליך הפיטורים הרגיל, מכיוון שלא חלה בו חובת הודעה מוקדמת, ולכן עליו למצוא מחליף תוך פחות זמן.
עלויות גבוהות יותר – סיום יחסי עובד – מעביד בהסכמה עשוי להיות כפוף לכך שהעובד חותם רק אם ניתנים לו הצעה טובה ו/ או תנאים שונים מאלו שהוסכם עליהם בהסכם העבודה.
החסרונות לעובדים
הגנה על פיטורים – שלא כמו בתהליך הפיטורים הרגיל, העובד עשוי להיות מוגן פחות מבחינות מסוימות, אם הוא בוחר שלא לעבור הליך פיטורים קלאסי של יחסי העבודה.
פיטורים מוקדמים – מועד ההתחלה להפסקת יחסי העבודה יכול להיות קצר מאוד ואף לחפוף למועד החתימה.
איך עושים זאת נכון?
אף על פי שהסכם הדדי נעשה בהסכמת שני הצדדים, על מנת להבטיח שהליך הפיטורים ייעשה בצורה תקינה והוגנת ולא תפגע בזכויות העובד או המעסיק, מומלץ להיעזר בעורך דין דיני עבודה, שיבטיח שמירה על אינטרס הלקוח וטיפול מקצועי, מהיר ויעיל.