רישיון נהיגה נחוץ לנו בין היתר על מנת להגיע למקום העבודה ובחזרה ממנו. רובנו נוכל להגיע לעבודה גם ללא רישיון נהיגה – למשל באמצעות תחבורה ציבורית או נסיעה משותפת עם חברים לעבודה; אבל יש אנשים שרישיון הנהיגה שלהם הוא קריטי לעבודתם, כגון נהגי מונית, נהגי משאיות תובלה או נהגי אוטובוסים. אם רישיונו של אדם כזה נפסל מסיבה כלשהי, פירוש הדבר שהוא פשוט לא יכול להמשיך לעבוד.
סיבות לפסילת רישיון נהיגה
קיימים מספר סוגים של פסילת רישיון. סוג אחד נקרא "פסילה מנהלית", כאשר לקצין משטרה יש סמכות לשלול רישיון נהיגה לתקופה של שלושים, שישים או תשעים ימים. כך למשל פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שלושים יום יכולה לקרות על פי שיקול דעתו של קצין המשטרה בגין עבירות תנועה חמורות כגון נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, סיכון הולך רגל במעבר חצייה או אי מתן זכות קדימה בתמרור עצור. פסילה לתקופה של שישים יום יכולה לקרות גם היא על פי שיקול הדעת של הקצין, במקרה של תאונת דרכים (גם ללא נפגעים) אילו לדעתו יש די ראיות כדי להגיש כתב אישום כנגד הנהג. פסילה לתקופה של תשעים יום מתרחשת במקרה של תאונת דרכים קטלנית, כלומר שהיה בה לפחות הרוג אחד, ויש בה הרבה פחות מקום לשיקול דעת קצין המשטרה.
סוג אחר של פסילת רישיון מכונה "פסילה רפואית": אם אדם סובל ממחלת לב קשה או מאפילפסיה, או עבר אירועי מוחי, אזי על הרופא המטפל בו חלה חובת דיווח למרכז הרפואי לבטיחות בדרכים. במקרה כזה המרכז הרפואי לבטיחות בדרכים ישקול האם לשלול את רישיון הנהיגה של החולה; זאת מתוך מחשבה כי הליקוי הבריאותי מעלה את הסיכון להתרחשותה של תאונת דרכים ולפיכך יש למנוע מנהגים במצב בריאותי כזה לנהוג.
האם פסילת הרישיון משמעותה אובדן כושר עבודה?
לכאורה אדם שרישיונו נפסל מסיבה כלשהי אולם הוא זקוק לו על מנת להמשיך לעבוד באותה משרה הוא אדם שנפגע כושר עבודתו – שהרי ללא רישיון הנהיגה איננו מסוגל להמשיך לעבוד. אולם לא מדובר בפועל יוצא מובהק ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום של אובדן כושר עבודה ולא רק עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה.
הסיבה היא שקרו מקרים בעבר בהם פסילת רישיון נהיגה לא נחשבה בעיני בית המשפט לאובדן כושר עבודה. לדוגמה, לפני מספר שנים התפרסם מקרה במסגרתו נהג אמבולנס במשך שנים רבות נאלץ להפסיק לנהוג בגלל פסילה רפואית כפי שתוארה לעיל. אותו נהג, אשר ראה בכך אובדן כושר עבודה, תבע את חברת הביטוח ונתקל בסירוב – משום שהוא אמנם לא מסוגל לחזור לנהוג באמבולנס, אולם בפועל הוא עבד כמנהל התחנה ולכן כושר עבודתו כפי שהוגדר בפוליסה למעשה לא אבד.
אז מה עושים? מתייעצים
חשוב לדעת שבמקרה של פסילת רישיון לא תמיד מדובר בגזירה משמיים ולעיתים עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יכול לסייע, לערער ואף להשיב את רישיון הנהיגה לידיו של הנהג. עם זאת, במקרה של פסילת רישיון עבור נהג שעיקר עיסוקו הוא על ההגה, לא בהכרח מדובר באובדן כושר עבודה ולכן יש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום זה.